Sunday 20 October 2013

Resepi Bergedil Kentang Tauhu

Teringin makan bergedil yang berkhasiat. Maksudnya ada ingredient yang menyihatkan. Kentang memang tak boleh makan banyak-banyak tapi ada pottasium. Bagus kentang ni. So aku decide, buat bergedil kentang campur tauhu.

Resepi :
Rebus kentang (selalu org goreng dan lecek, tapi nak sihat punya pasal rebus) Sayang nyawa.

Lecek tauhu yang 4 segi tu. 

Aku tak cukup bahan, ada orang letak bawang goreng/letak daging hancur/letak ayam hancur/daun bawang.

Aku letak garam, kiub ayam (sikit), lada putih & lada hitam. Lupa plak, cendawan tiram aku letak. Koyak-koyak jadi kecik.

Dah lenyek kentang, campur ngan tahu tadi, kacau dengan semua perasa.

Kepal-kepal campuran tadi jadi bulat, celup telur yang dah dikocok-kocok, terus masuk pan.

Ei apa dah bahasa melayu.

Aku tak nak goreng guna banyak minyak, jadi kira aku guna sikit minyak,api kechek, biar dia masak sampai dalam.

Rupa buruk sebab tak goreng guna minyak banyak. Tapi masak luar dalam. Pastikan api kecik dan biar lama sikit atas pan.

Tada.




Alhamdulillah :-)