Tuesday, 2 September 2014

Negatif

Aku selalu terbaca orang share pasal kalau ada orang nak meluah, dengarkan je. Layankan je. Dulu masa aku tak tau nak buat orang tu rilek, masa ngadu benda negatif kat aku, aku akan angguk dan cakap 'sabar ya'.

Pastu husband aku ada cerita, arwah bapak kawan dia dulu meninggal sebab ada kanser. Masa kawan dia melawat, ada lah salah sorang MUNGKIN nak bagi nasihat. Sekali dia kata 'sabarlah'. Pastu arwah tu pun kata 'kau senanglah cakap, kau tak kena!!'

Aku tak suka orang selalu ngadu negatif kat aku. Kalau lebih 8 kali asal jumpa dia je dia negatif, aku akan elak. Sebab nyampah. Kalau selalu sangat negatif means kalau bukan pasal negatif diri, dia akan cerita negatif orang lain.


Aku sekarang tengah serabut, aku selalu ngadu kat husband aku. Baru-baru ni aku pergi kelas memandu, nasib diri dapat cikgu garang. Kena maki yang tak patut-patut, pekik telinga, sakit hati aku. So, next class sampai sakit dada aku terpikir adakah aku akan dapat cikgu yang garang lagi. Aku kalau stress sakit la apa lagi.

Tup tup aku dapat cikgu yang sama. Time tu aku pikir, redha je lah nak buat macam mana.

Aku serabut pasal banyak benda, start daripada kisah kena maki tu. Aku rasa umur dah meningkat tapi banyak benda aku tak boleh buat dengan sempurna. Aku takut nak beranak sebab takut sakit.Sebab aku takut aku tak mampu. Aku takut ini, aku takut tu. So, sebab tu aku serabut. Aku tak boleh jadi perfect sedangkan aku tengok orang lain buat macam selambe. Macam smooth je. SO AKU YANG NEGATIF SEKARANG.

Bila ngadu kat husband aku, SELALUNYA dia akan bagi hujah yang membuatkan aku ni ingat nikmat Allah. Jadi cuba bersyukur. Bila kita bersyukur, kita rasa yang kita takkan negatif. So macam TERPAKSA tak serabut. Macam lepaskanla RASA tu, padahal aku memang nak layan lagi.

So sekarang aku yang tengah serabut dan negatif ni rasa, dah sampai masa aku control diri aku sendiri. Control apa yang aku rasa sebab kalau kita share, kita akan rasa orang tak paham kita. Orang akan kata kita negatif - sama macam aku rasa kat orang negatif tu. Kalau kita share, orang akan kata kita manja, lemah.

Setiap yang start akan ada penghujung. Sama macam serabut aku ni. Aku je yang tau, so aku kena start control diri aku yang mana sampai satu masa aku tau nak start serabut, aku tau nak stop TANPA susahkan orang lain.

Tak akan ada orang akan paham apa proses pemikiran kita, macam mana kita rasa. Takkan ada siapa paham. So, start protect diri sendiri, start baca diri, start take action kat diri sendiri.

Sebab semua orang pun sibuk nak paham and protect diri sendiri.

No comments:

Post a Comment