Saturday, 14 January 2012

Novel

"Roti ada", aku berfikir nak makan dengan apa.

"Kaya?"

"Tak ada."

"Mentega?"

"Habis....."

"Kenapa abang cakap mentega yek. Bukan planta. Macam bahasa baku / formal".

"Ha! Ada kuah kacang sate kenduri hari tu. Jom cicah!"

"Abang rasa nak buat novel la..", sambil berkerut-kerut dahi.

Aku dengan husband aku lepak kat meja makan sambil cicah roti dengan kuah kacang sate. Borak-borak pasal idea nak buat novel. Kelakarlah husband aku. Dia siap imagine masa watak utama dia tengah bercakap-cakap dengan musuh, ada tukang mop kat belakang tengah berjoget-joget. Siap reka lagu. Hum..hum. Dasyat :-)

Malunya. Aku dari tahun lepas cakap nak buat 1 novel, sampai sekarang pendahuluan pun tak ada. Sekarang dia dah ada lebih 10 mukasurat. Berusaha!

Angpow & Surat Pos Laju
Pagi tadi ada orang ketuk pintu rumah macam nak parang orang. Aku pakai tudung dan baju elok sikit tapi dia dah pergi dulu. Ada selit surat pos laju ni kat pintu rumah. Aku tak dapat nak agak barang apa agaknya yang aku menang. Isnin nanti boleh ambik. Angpow ni dari JackCow. Aku tak tau pun aku menang, tetiba ada dalam box. Alhamdulillah. Tapi tak tau nak guna buat apa :-)



11 comments:

  1. hai salam perkenalan..dulu pun saya selalu bercita2 nak buat novel, tapi tinggal impian je..mungkin satu ari nnti akan buat novel gak kot..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal!Jangan tinggalkan dulu impian tu, jom buat sama-sama :-)

      Delete
  2. haha buat novel dlm blog ni pun blh gak. ada idea tulis, xde idea stop jap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hum..hum..tapi malu pula orang baca kat sini.Ada juga fikir macam tu..

      Delete
  3. Cool jugak buat novel.. Buat draf cepat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cool..betul.Patut start buat draf dulu!

      Delete
  4. waaaaaa..banyak juga rezeki kak ye..asyik menang giveaway..hehehe..nanti kalau dpt hasilkan novel sendiri,saya nak beli..hehehe.. :p

    ReplyDelete
  5. Hi Monica,
    Syukur..this month tak berapa ada contest sangat..saya pun tak tau kenapa :-) Iye ke nak beli?Semangat sy nak buat novel :-)

    Oh,kenapa sy nak komen kat blog Monica tak boleh ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..saya serius nak beli sebab saya suka baca novel & sedang mengumpul koleksi novel.. :)ohh,ye ke x dpt komen dlm blog saya..maybe captcha salah kot..hehe..sbb sebelum ini ada juga org complain..>.<

      Delete
    2. haha... angpao~ XD

      Regards,
      http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

      Delete
  6. Baru start baca blog neh...nak terus baca lagi tawww ^_^

    ReplyDelete